Sci-fi fanatic blog

A blogomon első sorban sci-fi filmekről, kisebb részben horror filmekről szeretnék leírásokat közölni, lévén hogy ezek állnak a legközelebb az ízlésemhez. Elsősorban a kevésbé ismert tudományos-fantasztikus filmekről írok élménybeszámolókat, de a továbbiakban is fogok leírásokat közölni a legújabb alkotásokról is. Inkább a véleményemet írom le, mintsem korrekt kritikát.

A jövő gyilkosa (Looper)

2013.01.30. 19:02 scififanatic


1276104.jpgNagy nehezen rászántam magamat, hogy megnézzem a filmet. Azt kell mondjam, hogy az alapötlet nem túl épületes. Szóval akkor van a távoli jövő 2070-2080 körül és egy közelebbi jövő, 2044 amikorra visszaküldi a maffia azokat az embereket, akiket el akar tüntetni. Persze az egész el van tervezve, vannak a „Looper”-ek akik a jövőből jött személyeket kiiktatják pár dekagramm ezüstért. (Nem túl drágán dolgoznak, ha jól láttam 100 grammos ezüst rudakat kapnak, aminek azért a darabja ma is csak 20-30 ezer Forint között van)

Tehát fel van találva az időgép és első körben rögtön erre használják? Miért 30 évvel korábbra küldik vissza? Miért nem például az őskorba, még vagy korábbra? Egyébként is, ha már 2044-ben maga a rendőrfőnök a helyi maffia vezér, minek időutazással vesződni, amikor feltehetően később még jobban beveszi magát a bűnözés a rendőrség soraiba, ezáltal az ügyek is könnyebben eltusolhatóak lesznek?

Ezeken az alap problémákon túl lépve, egy egész jó filmről lehet beszélni. Látvány világát tekintve középszerűnek lehetne jellemezni, ami részben a film viszonylag alacsony gyártási költsége (30 millió dollár, ami nem olyan nagy összeg amerikai viszonylatban), ill. az magyarázhat, hogy a készítők nem a nagyon távoli jövőt akarták megmutatni nekünk. Tény hogy ez nem mentség arra, hogy sok helyen nagyon is 20. századi autók, ill. fegyverek kerülnek elő a filmben. Ez talán nem akkora probléma, sőt, valamiféle reális ábrázolás, elvégre egy bűnözésbe süllyedt Amerikát akartak itt ábrázolni a filmmel.

Ami számomra nagyon tetszett, az Joe karakterének ábrázolása volt. Joseph Gordon-Levitt ill. Bruce Willis nagyon jól játssza a fiatal, ill. idős Joe-t. Tetszik, ahogy szinkronba hozták a két karaktert, amint olvastam, Levitt-on speciális maszk van a jelenetekben, hogy jobban megjelenítse a fiatal Bruce Willist, az is érdemes megfigyelni, hogy törekedtek arra a jeleneteknél, hogy viselkedésük is hasonló legyen. (Nem itt nem csak arra gondolok, amikor az egyik gyors büfében ugyanazt a menüt rendelik. Bizony Levitt-nál rá lehet ismerni Bruce Willis jellegzetes nézésére, mozdulataira, fejtartására stb.) Mondjuk Bruce Willis-től sok újat nem látunk, szerintem majdnem ugyanaz a karaktere, mint a 12 majomban…

120927_MOV_LooperEX.jpg

Figyelemre méltó, hogy a film valamelyest új megvilágításba helyezi az időutazást. Nem próbál meg túl részletesen magyarázni, ami számomra pozitívum. (Gyorsbüfés jelenetben az idősebb Joe az időutazást annyival elintézi, hogyha nekiállna mesélni, egész nap ott lennének.) Új ötlet volt az emlékek eltűnése, valamint az alkar összevagdosásával való üzengetés is egy jópofa ötlet volt nekem. Ami pedig igazán zseniális: milyen lehet találkozni a jövőbeli önmagaddal?

Összegezve a dolgokat, kellemeset csalódtam a műben sajnáltam, hogy nem néztem meg hamarabb. Körülbelül a múlt év egyik legjobb sci-fi-je volt. Megér egy 8/10-et.

IMDB értékelés: 7.7

Port.hu értékelés: 7.7

Év: 2012

Torrent letöltés: Link

A bejegyzés trackback címe:

https://sci-fi-fanatic.blog.hu/api/trackback/id/tr995053682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása