Sci-fi fanatic blog

A blogomon első sorban sci-fi filmekről, kisebb részben horror filmekről szeretnék leírásokat közölni, lévén hogy ezek állnak a legközelebb az ízlésemhez. Elsősorban a kevésbé ismert tudományos-fantasztikus filmekről írok élménybeszámolókat, de a továbbiakban is fogok leírásokat közölni a legújabb alkotásokról is. Inkább a véleményemet írom le, mintsem korrekt kritikát.

Az utolsó csillagharcos (The Last Starfighter)

2012.04.15. 20:08 scififanatic

 

Régi és sokunk által kevéssé ismert sci-firől van szó. Lényegében hasonló a story-ja a talán ismertebb Galaxy Quest-hez. Azzal indul a történet, hogy a főhős nagyon szeret játszani egy játékgépen, ahol jellegét tekintve célba lövésszerű, űrhajó szimulátor program fut. De ez nem hagyományos játékgép, mert a földönkívüliek ezt azért alkották, hogy ezzel teszteljék a földlakókat, aki pedig elég jól játszik vele az csillagharcossá tud válni, azaz besorozzák az űr flottába. Nagyjából ennyi a történet, úgy gondolom innentől a végét, sőt az egész story-t könnyen ki lehet találni.

Számomra a film technikai megoldásai voltak érdekesek. A grafika nem volt rossz, csak kezdetleges. Meggmondom őszintén, kíváncsi lennék, hogy milyen felületen csinálták ’84-ben az animációkat. Körülbelül minden úgy néz ki, mint egy ’90-es évek végi játékban, ami szerintem figyelembe véve a mű korát tisztességes megoldásnak tekinthető. Ami emellett tetszett, hogy nem mindenhol használtak még számítógépes animációt, ahol a mi filmesek már animációt készítenének. Például ilyen volt sok helyütt a háttér, amin látszott, hogy még meg kellett építeniük (ami egész jól sikerült), illetve a földönkívülieken még maszk volt. Ma ugyanezt egy kék háttérrel meg pár animációval megoldanák, amit én azért nem tudok mindig elfogadni, mert szerintem a hagyományosabb módszerek is jók tudnak lenni.

A történet számomra kicsit unalmas volt, semmi igazi csavar nem volt a cselekményben, meg az is fura (spoiler veszély), hogy ilyen könnyen legyőzik a teljese ellenséges flottát, sőt egy egész bolygónak ne lett volna pilótája, és elég harci gépe…

E hibáktól eltekintve szerintem egy 5/10-et érdemel. A történet olyan egyszer nézhetős inkább, helyenként a grafikát meg tudja mosolyogni az ember, azon is lehet szépeket flash-elni. ;) 

IMDB értékelés: 6.5

Port.hu értékelés: 9

Év: 1984

Torrent letöltés: http://ca.isohunt.com/download/57876361/the+last+starfighter.torrent

A bejegyzés trackback címe:

https://sci-fi-fanatic.blog.hu/api/trackback/id/tr614448136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirrus 2012.07.12. 21:34:19

A válasz a kérdésre a Wikipédián:

"The computer graphics for the film were rendered by Digital Productions on a Cray X-MP supercomputer. The company created 27 minutes of effects for the film. This was considered an enormous amount of computer generated imagery at the time. For the 300 scenes containing computer graphics in the film, each frame of the animation contained an average of 250,000 polygons, and had a resolution of 3000 × 5000 36-bit pixels"
süti beállítások módosítása