Sci-fi fanatic blog

A blogomon első sorban sci-fi filmekről, kisebb részben horror filmekről szeretnék leírásokat közölni, lévén hogy ezek állnak a legközelebb az ízlésemhez. Elsősorban a kevésbé ismert tudományos-fantasztikus filmekről írok élménybeszámolókat, de a továbbiakban is fogok leírásokat közölni a legújabb alkotásokról is. Inkább a véleményemet írom le, mintsem korrekt kritikát.

Space Battleship Yamato

2011.11.05. 21:52 scififanatic

 

Talán sokan ismeritek a második világháború híres és egyben legnagyobb japán csatahajóját Yamato-t.  Nos, mi lenne, ha megtalálnák a roncsait a japók, kicsit felújítanák és kilőnék az űrbe?

A történet azzal kezdődik, hogy 2199-re a földfelszíne egy hatalmas radioaktív sivataggá változott a gonosz földönkívüliek (Galimas) által a Földre irányított meteoritok miatt. Az emberek persze nem tudnak védekezni, mert évekkel korábban a teljes űrflotta elpusztult a Mars közelében egy csatában. A történet kezdetén csak egy reménye marad az embereknek (japánoknak :) ) : egy titkos kapszula érkezik benne egy térugrásra képes hajtómű tervrajzaival, valamint benne vannak az Iscandar bolygó koordinátái, ahol az emberek úgy gondolják, hogy találhatnak egy megfelelő sugártisztító berendezést. Így hát fogják is a Yamato roncsait, beleszerelik az új hajtóművet, meg egy hiper-szuper lézer csúzlit az orrába és, mint az utolsó reményt elindítják a távoli bolygó felé.

 

Részemről az érdekes alapötlet ellenére elég jó sci-fi-nek tartom a művet. Minden meg van benne, ami nekem tetszik: nagy űrhajók, űrcsaták, szép animációk, középszerű színészi játékok stb.  A történetre (ami eredetileg egy 1974-ben indult 26 részes anime sorozat alapján készült) nem lehet panasz viszonylag fordulatos, érdekes a cselekmény.

Ami nem fér a fejembe (Spoiler veszély), hogyha egyszer olyan nagy a galaxis, miért a Föld az egyetlen reménye az idegeneknek? Nem találtak volna máshol valakiket, akik nem védekeznek? És milyen faj az, aminek az egyik fele keresztbe tesz a másiknak teljesen halálra ítélve mindkettőjüket? Mert itt bizony ez a helyzet, az Iscandariak egyik fele (ők magukat Iscandar-nak nevezik) teljesen belenyugodott bolygójuk és így saját maguk pusztulásába és vígan még segít is az embereknek, hogy ez megtörténhessen.  Gyakorlatilag elcsalogatták a Yamato-t a Galimas és egyúttal az ő szülő bolygólyukra (Mert bizony az Iscandar és Galimas egy azon nép, faj…). No de mindegy, hagyjuk, maga az utazás, amikor csatáznak a hajóval az, mint említettem jó volt. Végre olyan csatákat láttam, ahol igenis voltak távolságok az összecsapó felek között, és bebizonyosodott, nagy csatahajó is lehet igen fordulékony. A Yamato lézer fegyvere is szépen működött, egy lövésből szedte le az ellenséget.

Mindent összevetve érdemes megnézni a filmet, hogy megismerkedjen az ember a japán sci-fi azon részével, ami nem rajzolt animét takar. Igazi japán történet, japán mentalitás, japán szereplők, és még a végre egy kis kamikaze akció is befigyel. Éppen azért én egy 8/10-et adnék erre a filmre.

 

IMDB értékelés: 6.1

Port.hu értékelés:még nincs

Év: 2010

Torrent letöltés: 

http://ca.isohunt.com/download/319917189/space+battleship+yamato.torrent

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sci-fi-fanatic.blog.hu/api/trackback/id/tr723357112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása