Sci-fi fanatic blog

A blogomon első sorban sci-fi filmekről, kisebb részben horror filmekről szeretnék leírásokat közölni, lévén hogy ezek állnak a legközelebb az ízlésemhez. Elsősorban a kevésbé ismert tudományos-fantasztikus filmekről írok élménybeszámolókat, de a továbbiakban is fogok leírásokat közölni a legújabb alkotásokról is. Inkább a véleményemet írom le, mintsem korrekt kritikát.

Upside Down

2013.02.04. 09:59 scififanatic

Upside Down (2012).png

Leginkább egy romantikus sci-fi-nek lehetne jellemezni a művet (már ha elismerjük a műfaj létezését ;) ). Ennek megfelelően, az "Egy makulátlan elme örök ragyogása", vagy a "Mr. Nobody" című filmekhez lehetne hasonlítani. Azonban szerintem ez a mű nem lesz annyira híres, mint az említett kettő, röviden majd az összegzésben ki is fejtem miért...

A történet arról szól, hogy van két világ, két Föld. Ezek egymással szembe fordítva helyezkednek el, lényegében az ég helyett mindkét oldalról a másik világot lehet látni. Amivel én sokáig nem tudtam mihez kezdeni az a gravitáció kérdése, mindkét világban a dolgok lefele esnek, de számít, melyik világból érkezik az anyag. Az adott dolognak mindig a saját világa jelenti a "padlót", a másik pedig a "plafont", ahonnan csak a saját Földjére tud visszahullani. Persze ezt így leírni nehéz, inkább látni kell a filmben mi is történik. Az is fontos probléma a két világ érintkezésénél, hogyha egy tárgy tartósan a másik világban marad, akkor egy idő után elkezd felhevülni, szóval, nem lehet súlyokat magunkra aggatva tartósan a másik világban létezni.

A két világnál maradva, van egy szegény és egy gazdag Föld, az egyik világ kizsákmányolja a másik olajkészletét és eladja az abból előállított áramot a szerencsétlenebb történelmi fejlődésű világnak. Nos, a szegények között él Adam (Jim Sturgess), a gazdagok között Eden (Kirsten Dunst). Egy különleges hegyen találkoznak még gyerekként, és azután egy tinédzser szerelem alakul ki a dologból. Természetesen a rendfenntartó erők nem nézik jó szemmel, hogy a két különböző világból csak úgy találkozgatnak egymással emberek, így egy nap rajtakapják őket egy találkán, és történik egy baleset. Adamot meglövik, Eden pedig egy esés következtében elveszíti addigi emlékeit. Ezután nem találkoznak többet 10 évig, a történet lényegi része akkor kezdődik el, amikor egy televízió műsorban Adam meglátja Eden-t, és újra érdeklődni kezd iránta...

upside-down-movie-review-2012-scene-3.png

Amiben jó volt a film, az tagadhatatlanul a látványvilág. Ebből a szempontból rendkívül innovatív a film. Azt kell mondjam, kell az embernek egy fél óra, amíg a szeme megszokja a dolgokat, de megéri. Szinte mindegyik jelenet, ahol a tájat mutatják, olyan mintha valami festményt nézne az ember, nagyon jól használták a számítógépes grafikát a látványvilág kidolgozására. Nem elhanyagolható, hogy a jól megválasztott, zenei aláfestés is növeli az élményt.

Szépen átadja film azt a gondolatot, hogy a szerelem nem ismer határokat. A sok nehezítő tényező ellenére is egymásra talál a két főszereplő. Az ellentétes gravitáció, társadalmi különbségek ellenére is Adam elnyrei Eden kezét. Ilyen szempontból egy tipikus történet ez, jön a srác a semmiből, se pénze, se semmije, meg még nehezíti is a dolgát a világ, de mégis ő győz. A két világ egyfajta társadalom kritika is lehet egy szegény (ránézésre a házak, gyárak és kocsik alapján, valamiféle posztszovjet valóság szerintem Adam szülőföldje) és egy gazdag (szerintem ez a fejlett nyugati államokat jelenítené meg) Föld között. 

upside-down-movie-2012-bangkok_1.jpg

Összegezve a dolgokat, szerintem ez egy színvonalas alkotás, eredeti ötletekkel, a színészek játéka hiteles, majdnem minden meg van benne ami egy jó filmhez kell. Amiért azt gondolom, hogy mégsem lesz annyira maradandó, az a befejezés. Azt kell mondjam elég lapos, unalmas és kiszámítható a film vége. Úgy is fogalmazhatnék, hogy elkapkodták a készítők az utolsó fél órát. Ez persze elég szubjektív, nem akarok spoilerezni, majd mindenki eldönti, hogy tetszik-e neki a befejezés, vagy sem. Emiatt csak 8/10-et adok a filmre.

IMDB értékelés: 6.4

Port.hu értékelés: 9,5

Év: 2012

Torrent letöltés: Link

A bejegyzés trackback címe:

https://sci-fi-fanatic.blog.hu/api/trackback/id/tr335060196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása