Sci-fi fanatic blog

A blogomon első sorban sci-fi filmekről, kisebb részben horror filmekről szeretnék leírásokat közölni, lévén hogy ezek állnak a legközelebb az ízlésemhez. Elsősorban a kevésbé ismert tudományos-fantasztikus filmekről írok élménybeszámolókat, de a továbbiakban is fogok leírásokat közölni a legújabb alkotásokról is. Inkább a véleményemet írom le, mintsem korrekt kritikát.

A mélység titka (The Abyss)

2011.11.29. 21:54 scififanatic

 

Egy ismeretlen vízben úszó tárgyal, találkozik az egyik amerikai atom-tengeralattjáró, aminek emiatt leáll az energia ellátása, és a tengerfenéken megsemmisül. Az USA hadügyi vezetése úgy dönt, hogy jobb híján egy olajfúrásra szakosodott búvárcsapatot küld oda a tengeralattjárójával, hogy derítsék fel az esetet, mentsék meg a túlélőket. Persze semmi sem megy a terv szerint, a segítség időben oda ér, de közben a felszínen közeledik egy hurrikán, a szovjetek is érdeklődnek az eset iránt, ráadásul a mélység is érdekes titkokat rejt…

Körülbelül ennyit figyelem felkeltésnek, innentől spoiler, ha valaki még nem látta volna. Lévén hogy búvárkodós film, eléggé figyel rá az ember, hogy mit hogy csinálnak. Hogy őszinte legyek nagyon zavart az egész mélytengeri történet a búvárkodós részeit tekintve. Tök sötét vízben voltak (legalább 200-300 méter mélység), ahova sima felszereléssel csak a legprofibbak mernek lemenni, hosszú merülés után, nehogy keszon 

betegség legyen a vége. Ehhez képest a filmben vígan merültek ilyen mélységekben is, sőt nem is azért panaszkodott a főszereplő csaj, hogy nagy a nyomás, hanem, hogy hideg a víz! A másik dolog a belső és külső nyomással lenne kapcsolatos: ha egyszer van a tengeralattjáró alján egy lyuk, amin keresztül ki-be lehet járkálni, akkor azon bejön a víz, mivel kint sokkal nagyobb a nyomás, feltéve hogy belül nem 200 m magas vízoszlopnak megfelelő légnyomás van. A teljes sokk akkor ért, amikor főhősünk Virgil (Ed Harris) 5km (!) mélyre merült (igaz egy speckó felszereléssel, de sima hagyományos elven működő búvárruhában), hogy hatástalanítsa a bombát.

De nem sorolom tovább ezeket a zavaró butaságait a műnek, ezektől eltekintve James Cameron egy fogyasztható, sőt kifejezetten tetszetős valamit alkotott. Aminek akkor ’89-ben, volt üzenete (még ha nem is sok, és talán már nem is volt annyira aktuális): még pedig az, hogy ne essen egymásnak az emberiség. Legalábbis véleményem szerint a földönkívüliek a storyban ezt akarták átadni a népeknek, megfűszerezve annyival, hogy jobbnak látták közelgő pusztulásunkat azzal megelőzni, hogy ők takarítanak el minket. Számomra ez egy kis ellentmondás volt, Virgil a legvégén győzi őket meg róla, hogy ne árasszák el óriás cunamival a partokat, miközben előtte, a földönkívüliek azt akarták neki átadni, hogy az atombombával nem menjünk egymásnak. Ami a megvalósítást illeti szerintem korához képest nagyon jó film, jók az animációk, a hangulatvilág. Nagyon leszóltam a végkifejletet, de ezt leszámítva a történet nagyon is érdekes volt, és olykor még fordulatokat is tartogatott, bár azért másfél óra után már várta az ember hogy láthassa azokat a földönkívülieket.

Összegezve a dolgokat, hogyha szereted a 80-as évek sci-fi-jeit, akkor ez a te filmed. Én az utóbbi ember vagyok a sok hibájaellenére is, egy jó mű. Éppen ezért egy 7/10-et adnék rá.

 

IMDB értékelés: 7.6

Port.hu értékelés: 9.2

Év: 1989

Torrent letöltés: http://ca.isohunt.com/download/92161237/the+abyss.torrent

A bejegyzés trackback címe:

https://sci-fi-fanatic.blog.hu/api/trackback/id/tr953423108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása